Over Sylvia Oudkerk

Sylvia Oudkerk volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en de Rietveld Academie in Amsterdam. Ze is lid van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders en Arti et Amicitiae exposeert geregeld in binnen- en buitenland.

Belangrijkste Tentoonstellingen:
Mendocino gallery
Biennale Krakau
International Biennial print exhibit    
Galerie Amsterdam
Mystic maritime gallery
S.B.K. Hoorn
Scheepvaartmuseum
Arti Salon
Scheepvaartmuseum
Arti Voorjaarsalon
Bergen gemeentehuis
Museum Waterland
Art Options
Provinciehuis Noord Holland
Kasteel Groeneveld
West Fries Museum
Singer Museum
Maritiem Museum
Maritiem Museum
Museum Tromphuis
Miniprint Triennial
Galerie de Appelhaven
Pulchri Studio's
Museum Waterland
Miniprint
Arti Voorjaarssalon
Gemeentehuis
'82
'84
'86/'88/'89    
'88/'89/'90
'89
'93
'94
'95
'95
'96
'96
'98
'98
'98
'00
'00
'01/'02
'03
'04
'04
'04
'05
'06
'06/'08/'09
'07
'09
'10
U.S.A.
Polen
Taiwan
Amsterdam
U.S.A.
Hoorn
Groningen
Amsterdam
Amsterdam
Amsterdam
Bergen
Purmerend
Wijk bij Duurstede
Haarlem
Baarn
Hoorn
Laren
Den Helder
Rotterdam
Vlieland
Lathi Finland
Hoorn
Den Haag
Purmerend
Lathi Finland
Amsterdam
Joure


Wonen en werken op de Wilhelmina
Sylvia Oudkerk leeft op het water. Ze woont en werkt op de Wilhelmina, een omgebouwd zandschip dat aan de Javakade in Amsterdam ligt. De Wilhelmina is een luxe motor uit 1924. Haar atelier bevindt zich in het vooronder waar ook ezel en etspers staan. In het dek zijn ramen gemaakt, zodat er voldoende licht is. Sylvia maakt met de Wilhelmina geregeld lange tochten over het IJsselmeer, in Friesland, Overijssel en Noord-Holland.

"Water heeft altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Ik groeide op in Rotterdam en ging als kind vaak met mijn vader mee naar zijn werk in de havens. Boten hebben altijd een rol gespeeld in mijn leven. Ik ben op een oude kotter met mijn toenmalige partner en kinderen maandenlang langs de Middellandse zee gevaren en van de Azoren naar Ierland gezeild met een piratenboot. Wonen en werken op een
boot geeft mij een gevoel van vrijheid. Ik kan zo de trossen losgooien en wegvaren."


Kunst geïnspireerd op verre reizen
Reizen deed en doet Sylvia Oudkerk veel. Op reis doet ze veel ideeën op voor haar olieverfschilderijen, lino's en etsen. Al haar werken vertellen zo een avontuurlijk reisverhaal. Ze heeft zich gespecialiseerd in kleurenetsen, die ze in kleine oplagen drukt.

"Mijn werk gaat over dingen die gebeuren rond water, of op de reizen die ik gemaakt heb in China, Cabo-Verde, Noord- en Zuid-Amerika en uiteraard veel in Europa. Ook heb ik bootreizen gemaakt naar en in de Middellandse Zee en de Caraïben. De etsen, olieverfschilderijen en lino's zijn sfeerbeelden die laten zien hoe ik een gebeurtenis interpreteer. Verder bedenkt de kijker zelf maar wat er allemaal voorvalt."